En diamant i tre - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward

En diamant i tre

Valle Wood er kåret til Månedens bygg for februar av Tenk Tre.

«Valle for alle» het det da Vål´enga fikk tomt på Valle Hovin til én krone av Oslo kommune. Lite visste man da at det sammen med den nye fotballstadioen skulle bli et trebygg som ville trekke «alle til Valle».

Vi trengte et spesielt bygg som midtpunkt i det nye næringsområdet. En identitetsskapende attraksjon og et inkluderende og varmt samlingssted. Vi kaller det en «diamant». Og vi ville at det skulle være trendy og miljøvennlig. Det måtte bli massivtre, forteller Christian Hvass, utviklingssjef i bygg- og eiendomsutviklingsselskapet NCC som står bak Valle Wood.

Klimaløsning i praksis

Valle Wood beskrives som en diamant i tre. Ikke bare er huset lekkert, det er også et stort karbonlager. 800 kilo karbonekvivalenter for hver kubikkmeter tre. Valle Wood består av 1300 karbonekvivalenter, tilsvarende 12000 flytimer med et Boeing-fly. Dette vil være lagret så lenge bygget står. Og hvis det er som Shirley Bassey sier, at Diamonds are forever, blir det lenge.

– Trærne er naturlige karbonfangere og når vi velger tre som materiale i bygg foran stål og betong, velger vi nullutslipp – faktisk fangst og lagring. Betongprodusentene prøver nå å etablere karbonfangst og -lagring for sin produksjon, såkalt CCS. Treet har naturlig gjort denne jobben allerede. Og med ny kunnskap om moderne trebyggeri som gir både lette og elegante prefabrikerte løsninger med null svinn, er vi på full fart inn i den sirkulære industrien som vi  få til hvis vi skal nå klimamålene om bare ti år, understreker Tycho.

Valle Wood. Foto: redaksjonen Tenk Tre og Lund+Slaatto.

Lund+Slaatto Arkitekter har tegnet bygget, hvor en av forutsetningene var at Valle Wood skal skape møteplasser i området. I tillegg til kontorer har bygget både restaurant og dagligvarebutikk. Valle er for alle, noe arkitektene ønsket å gjenspeile i arkitekturen.

– Da vi tegnet bygget, var vi opptatt av at bygget skal være tilgjengelig for alle, uavhengig av alder, kultur eller fysiske forutsetninger. Det handler om enkel tilgang på både ramper, trapper og heiser, også handler det om at bygget skal være lett å orientere seg i. Både utvendig og innvendig bidrar belysning, kontraster i fargebruk, merking og materialvalg til at det er enkelt å finne frem, forteller Espen Pedersen, arkitekt og faglig leder i Lund+Slaatto Arkitekter.

Les hele saken på Tenktre.no.